Opening vernieuwde Esplanade uitgesteld

De vernieuwde Esplanade in Almere is klaar. Daar zouden we het hele weekend samen met iedereen in Almere bij stil staan. De festiviteiten zijn uitgesteld. Maar dat betekent niet dat we er niet even bij kunnen stil staan. 

In oktober vorig jaar ging de schop de grond in en begon de verbouwing van het plein. In augustus zijn de werkzaamheden volgens schema afgerond. De grote grijze vlakte aan het Weerwater is nuveranderd in een groen levendig stadsplein met gras, bomen en een watertrap.

Aantrekkelijke omgeving

De Esplanade ligt midden in de stad. De vernieuwing heeft ervoor gezorgd dat het plein een aangename ontmoetingsplek voor de bewoners en bezoekers van Almere is geworden. Met de nieuwe inrichting van de Esplanade heeft Almere er een aantrekkelijk plein bij; gelegen aan de oevers van het stadsmeer in het hart van de stad.

Geslaagde metamorfose

En dat is volgens Wethouder Maaike Veeningen uitstekend gelukt: “Wij vinden het belangrijk dat het Centrum en dus ook de Esplanade fijn is voor onze inwoners. En Het resultaat mag er zijn. Het is een plek waar je graag én veel komt. Het is jammer dat we hier nu even niet bij stil kunnen staan. Laten we hopen dat we elkaar straks op dit mooie plein weer veel  en vaak kunnen ontmoeten”

Evenementen

De Esplanade was van oudsher bij Almeerders vooral bekend van evenementen zoals het Bevrijdingsfestival, de Challenge Almere-Amsterdam of het Forever Young festival. Maar buiten de evenementen was het nog te weinig sfeervol en aangenaam verblijven op het plein. Een belangrijke voorwaarde van het nieuwe plein was dat de Esplanade geschikt zou worden voor kleinere intieme en groterepublieksevenementen. De bezoekers staan nu gedeeltelijk op speciaal festival gras, dat op een zorgvuldig opgebouwde ondergrond ligt. Dat gras is berekend op verschillende soorten gebruik. Er kunnen tentjes op staan en vrachtwagens overheen rijden. Er zit ook een bewateringssysteem in de grond verwerkt wat er voor zorgt dat het gras na een publieksevenement binnen een paar dagen weer groen en fris is.

Eyecatcher

De Esplanade heeft witte banken gekregen die functioneren als een natuurlijke tribune aan het water. Meest in het oog springend ‘pleinmeubel’ is de watertrap, die van de kant van het stadscentrum richting schouwburg meandert. Het water stroomt het in een vloeiende lijn naar beneden. Kinderen kunnen in het hele kleine laagje water spelen. De Esplanade maakt ook belangrijk onderdeel uit van het Weerwater. Met haar groene oevers, strandjes en sportieve mogelijkheden is het Weerwater nu al een plek waar Almeerders graag recreëren. De vernieuwde Esplanade zorgt er voor dat het Weerwater dé plek in de stad maken waar Almeerders en bezoekers komen om te sporten, te ontspannen en elkaar te ontmoeten. Dit doen we door de openbare ruimte rondom het Weerwater aantrekkelijker te maken, door bijvoorbeeld het aanleggen van een recreatieve track én door de herinrichting van de Esplanade. 

Aantrekkelijke binnenstad

De transformatie van de Esplanade maakt onderdeel uit van de aanpak van de binnenstad. De gemeente werkt samen met de binnenstadpartners aan het aantrekkelijker maken van de binnenstad. Deze aanpak voorziet in een aantrekkelijk aanbod van winkels, cultuur, recreatie, uitgaan en wonen. In een binnenstad is er altijd wat te doen. Voor het verbeteren van de beleving krijgen de acht pleinen een eigen sfeer. Pleinen zoals de Esplanade en Stadhuispromenade worden groener. Ook de vernieuwing van het Station en de ontwikkelingen in het stationsgebied maken onderdeel uit van de plannen. Er zal meer kunst te zien zijn in de openbare ruimte en meer evenementen. Gelijktijdig wordt er ook nagedacht over ruimte voor parkeren en de auto in het straatbeeld. In het centrum komt straks meer ruimte voor de fiets en voetganger. 

Met het versturen van uw reactie verklaart u dat u akkoord gaat met de voorwaarden voor reageren.