Klankbordgroep Floriade Inclusief test Floriadeterrein 

Test Floriadeterrein met klankbordgroep Inclusie

Losliggende stoeptegels zijn sowieso niet gewenst. Een gootje waarin het met kleine rolstoelwielen lastig sturen is ook niet. En uiteraard moeten de hellingen van de bruggen voor een handrolstoel niet te steil zijn. De klankbordgroep Floriade Inclusief was afgelopen dinsdag met Monique van der Plas, programmamanager van Making of Floriade en stedenbouwkundige Ria van Dijk op het toekomstige Floriade-park om het terrein op dit soort aspecten te testen. Hierdoor kunnen er nog tijdig voor de opening van de Expo op 14 april aanpassingen worden gedaan.

Bijna alle bomen en planten zijn geplant, en inmiddels liggen ook de eerste paar straten, bruggen en tegels erin. Een mooi moment voor leden van de klankbordgroep Floriade Inclusief om een inspectieronde te houden.

Elkaar fatsoenlijk kunnen passeren

"We zijn behoorlijk kritisch. Dat komt omdat we overal rekening mee moeten houden als we ergens heengaan. Vooraf zoeken we allerlei informatie op. Hoe komen we er? Wat treffen we aan? Wat moeten we meenemen? Dat zijn vragen die we elke keer moeten beantwoorden", aldus Helga Volkers. Zij was dinsdag een van de testers op het terrein. De Almeerse is samen met haar man lid van de klankbordgroep Floriade Inclusief. Haar man zit in een rolstoel. 
"De weg naar het terrein is op dit moment nog heel moeilijk. Logisch ook, want het is een bouwplaats. Dat gaat gelukkig nog veranderen. En goed dat we advies kunnen geven. Op het terrein hebben we vooral gekeken naar de breedte van de paden, de bochten, de hellingen en of je elkaar fatsoenlijk kunt passeren zonder dat je de bosjes in moet”, legt Helga Volkers uit.

Meest inclusieve Floriade tot nu toe

De gemeente is al geruime tijd in gesprek met deze klankbordgroep over het terrein en de faciliteiten zoals de toiletvoorzieningen. “Ook overleggen we over de route naar het Expo-terrein. We bekijken bijvoorbeeld hoe mensen in een rolstoel met de boot op het park kunnen komen. We hebben de ambitie om de Floriade zo inclusief mogelijk te maken dus Almeerders verwachten ook wat van ons", stelt Van der Plas.

De klankbordgroep Floriade Inclusief heeft zich hard gemaakt om op het terrein vier 'toiletunits 3.0' geplaatst te krijgen. Deze zijn volgens de groep essentieel om van deze Floriade 'de meest inclusieve Floriade tot nu' te maken. ,,Ieder persoon heeft -ongeacht welke handicap en hoe zwaar of ingewikkeld die ook is- het recht om goed gebruik te kunnen maken van een toilet”, aldus klankbordgroep-lid Volkers.

De toiletunits 3.0 moeten nog worden geplaatst en kunnen mogelijk bij de volgende testronde geïnspecteerd worden. Het bijkomende voordeel van deze units is dat ze verplaatsbaar zijn. Ze kunnen hierdoor na de wereldtuinbouwtentoonstelling elders in de stad ingezet worden bij evenementen en festivals.

Aan de slag met testresultaten

De testronde van afgelopen dinsdag leverde volgens Van Dijk goede tips op. "Er zijn hoofdwegen en smallere straten. We willen dat iedereen overal moet kunnen komen. Deze eerste test geeft ons inzicht in wat we nog moeten aanpassen. Zo zit er nog wat ruimte tussen de tegels in de smalle straten. We houden in de gaten of daar voldoende gras tussen gaat groeien zodat het egaal wordt. Ook bij sommige hoeken moeten we nog even goed kijken of die breed genoeg zijn", vertelt Van Dijk. 
De komende periode gaan Van Dijk en Van der Plas het terrein nog een keer testen met slechtzienden. Tot aan de opening van Floriade in april volgend jaar testen de leden van de klankbordgroep het terrein nog twee keer.

Met het versturen van uw reactie verklaart u dat u akkoord gaat met de voorwaarden voor reageren.