Direct naar paginainhoud

Erfgoedcafé “Almere als voorbeeld van de Tuinstadgedachte”

Garden city model

Sociaal geograaf Ton Heijdra neemt geïnteresseerden tijdens het digitale Erfgoedcafé van 25 februari mee in de Tuinstadgedachte. Hij gaat dieper in op het idee van de tuinstad, welke rol de tuinstadgedachte speelde in het ontwerp van Almere, en hoe dit idee internationaal is opgepakt. De tuinstadgedachte is tegenwoordig actueler dan ooit. Het komt weer terug in discussies over duurzaamheid, coöperatief wonen en groen in de stad. Heijdra is medeoprichter van Amsterdamse School Museum Het Schip. Dit museum organiseert de komende 4 jaar programmering over de Tuinstadgedachte, wat in 2024 uitmondt in één of meerdere tentoonstellingen en een internationaal congres. Het digitale Erfgoedcafé vindt plaats op donderdag 25 februari om 19.30 uur.

De tuinstadgedachte is aan het eind van de 19e eeuw ontstaan als antwoord op de slechte woonomstandigheden in de grote steden. Daarbij ging het niet alleen om een nieuwe stedenbouwkundige structuren maar ook om een nieuwe vorm van samenleven. Het was Ebezener Howard die in Engeland de ideeën verwoordde in zijn beroemde boek ‘Garden Cities of To-Morrow’. Dit boek gaf de aanzet tot een internationale beweging die het opzetten van tuinsteden besprak. In Engeland ontstonden op enige afstand van Londen de tuinsteden Letchworth en Welwyn die voor velen als voorbeeld gingen dienen. In Berlijn bouwde de architect Bruno Taut een aantal tuinstadwijken.

De tuinstadgedachte heeft in de wereld verschillende vormen gekregen. De beroemde tuindorpen zijn er uit voortgekomen maar ook echte tuinsteden en zogenaamde New Towns. Belangrijk in Nederland  was na de Tweede Wereldoorlog de wijkgedachte, waarmee het samenleven van verschillende bevolkingsgroepen werd bevorderd. Almere heeft zo zijn meerkernige stad gekregen met vrije busbanen en groenstroken. 

Praktisch 

Het digitale Erfgoedcafé start donderdag 25 februari om 19:30 uur en duurt tot 20:30 uur. Toegang is gratis. Geïnteresseerden melden zich van tevoren aan via archeologieverberg dit@almere.nl of geven zich op via het facebookevenement. Via de mail ontvangen zij een uitnodiging om deel te nemen aan de bijeenkomst. Een andere mogelijkheid is om op 25 februari voor 19.30 uur naar de website www.gotomeet.me/erfgoedcafe te gaan.
Benodigd: computer, tablet of telefoon met microfoon indien men vragen wilt stellen.
Let op: de Erfgoedcafé’s worden opgenomen. Wilt u niet in de opname komen? Zet dan uw camera uit.

Erfgoedcafé’s 

Iedere laatste donderdag van de maand organiseert het Erfgoedhuis een avond over erfgoed in Almere. Erfgoed gaat niet alleen over het verleden of over spullen. Het gaat ook om wie we worden en wie we zijn. Tijdens deze avonden besteden we aandacht aan tradities, gebruiken, architectuur, stedenbouw en meer. Vanwege de huidige richtlijnen rondom het coronavirus vindt het Erfgoedcafé digitaal plaats.

Kijk voor meer informatie op almere.nl/erfgoedhuis

Met het versturen van uw reactie verklaart u dat u akkoord gaat met de voorwaarden voor reageren.